skyline olie op doek

Dau art atelier

 

De laatste periode wordt in het atelier gewerkt op museumkarton. Dit materiaal wordt bewerkt met gutsen, pastelkrijt, blockinkt en olieverf. Het bijzondere is dat de lijnen die met de guts worden neergezet onuitwisbaar zijn. Het geeft direct een, vaak krachtig resultaat. Het levert verrassend kleurrijk werk op.

 

Als Sas met ‘olieverf op linnen’werkt maakt Ieder werkstuk zijn eigen ontwikkeling door. Het kan erg lang duren voordat een werk af is. Soms staat het 2 jaar ‘op stock’, wordt er op gebroed, ontstaat weer een idee en wordt laag over laag aangebracht. Andere keren moet er noodgedwongen gewacht worden omdat een aangebrachte laag eerst moet drogen alvorens er verder mee gewerkt kan worden. In het atelier staan daarom ook meerdere ezels waarop gewerkt wordt.

 

Er worden ook werken gemaakt : 3 uren non-stop werken met het mes en dikke verf lagen . Toepassing van deze techniek betekent dat deze schilderijen lang moeten drogen. Enerzijds is het werken met olie voor wat de droogtijd betreft een nadeel maar de kleuren die ermee gemaakt kunnen worden zijn prachtig.

 

Deze kleuren worden zelf gemaakt van een 4-tal basistinten en door de juiste menging maakt Sas haar eigen tonen.

 

Van tijd tot tijd is Sas bezig met ‘etsen’ Zij voert dit uit in het atelier van een collega-kunstenaar. Etsen combineert creativiteit met ambachtelijk werken. Er wordt gewerkt met etsplaten, inkt, papier en etspers. Het is rauwer en ruiger, maar vereist tegelijkertijd precisie en concentratie.

 

Doordat er veel rituelen aan het etsen te pas komen: ‘brengt het je snel in een pure vorm. Dit werk liegt niet, het is wat je bent’. Etsen laat zich niet makkelijk vormen en voegen: Je moet er wat voor doen!

 

Dau art atelier kan op afspraak bezocht worden. Bekijk ook het Portfolio schilderijen of de Portfolio etsen van Sas Dijkstra. U kunt een ander deel van haar collectie vinden in de webshop.

Dau Art art galerie

DauArt – Art galerie